De Herberg

De Herberg

‘Hoooo maar.’ De koetsier brengt het paard tot stilstand in de doorrit. Terwijl zijn passagiers uitstappen, spant hij de knol uit. Morgenochtend vervolgen zij hun reis. Nu eerst een warme maaltijd.

 

Herberg In de Valk kent een rijke historie. Het woonhuis en de gelagkamer stammen uit 1630. De schuur en de doorrit met bovenzaal en houten tongewelf volgen in de 18e en 19e eeuw. Gasten reizen aan per koets, met de trekschuit of de snikke in haven De Kolk (gedempt rond 1955). Zij laven zich hier aan drank, spijzen en een warme bedstee.

Er is altijd bedrijvigheid bij de herberg. Van kermissen en boeldagen tot stierenkeuringen en paardenraces. Zo organiseert kastelein Enne Reintjes op 4 juli 1810 een harddraverij. Inzet: twee fraaie hoofdstellen.

Op 23 maart 1823 wordt in de bovenzaal het Nutsdepartement Middelstum opgericht, een afsplitsing van het in 1801 geformeerde departement Middelstum-Onderdendam. De welgestelde boeren en burgers van de Maatschappij tot NUT van het Algemeen, zoals de naam officieel luidt, komen hier jarenlang bijeen om “den avond gemeenschappelijk in nuttige en aangename gesprekken” door te brengen.

De laatste echte kroegbaas van de herberg, de heer Grommers, is nog steeds een begrip in het dorp. Hij organiseerde biljart-, dam- en schaakavonden in de herberg. In de bovenzaal heeft menig Middelstummer gedanst. Leden van de visclub herinneren de heer Grommers van de bal gehakt en de stevige borrel die zij hier op de ochtenden kwamen halen.

De oude haven is inmiddels gedempt en er staan geen paarden en koetsen meer in de doorrit van de herberg. Toch is Herberg In de Valk nog steeds een pleisterplaats met de ambiance van weleer. Voor ons verrassing diner of een gezellige borrel met bite, een feest of bijeenkomst. Of voor een lunch of kop koffie met huisgemaakt gebak.

Vragen? We vertellen u graag meer.
Mark-Willem Evenhuis en Evelien Aikema

Locatie

De Herberg

Restaurant en Gelagkamer

Kom op krachten met een kop koffie en een goede lunch. Besloten gezelschappen kunnen terecht in De Gelagkamer. Dit is de oudste kamer van het pand: de plavuizen en gevels voeren je haast terug naar 1630.

Ook in het restaurant: proeverijen en besloten diners

 

Feestzaal

De Kroonzaal

Op de verdieping wordt hard gewerkt. Binnenkort zullen we hier ons aanbod uitbreiden met 2 luxe hotelkamers. Na het diner nog 1 trap op en dan onthaasten op uw kamer die uiteraard van alle gemakken is voorzien.

 

Lounge

De Uitspanning

Met koets en al reden de gasten vroeger deze doorrit binnen. Op de plek van de koets ontvangen we u nu ‘s avonds voor diner. We starten in informele setting met een aperitief naar keuze en een 4-tal amuses.

 

Lekker weer?

De terrassen

Zodra het zonnetje zich laat zien, is het terras geopend. Voor de waterliefhebbers: ons terras is gelegen vlak naast het Boterdiep en u kunt gemakkelijk aanleggen met boot of kano. Laat de zomer maar komen.